Внимание В този сайт използваме бисквитки за да предоставим най-доброто потребителско изживяване. Продължавайки Вие се съгласявате с това. OK | Политика и настройки | Лични данни

Седемте принципа на доброто хранене по време на бременност

November 25, 2014 Интересно

Настройте добре диетата ви - дори, ако вече се храните добре

Почти всички бременни жени се нуждаят от повече протеин, повече от определени витамини и минерали като фолиева киселина и желязо, и повече калций, и повече калории (енергия). Ако досега не сте се хранили добре, хапването на по-хранителни неща е едно най-добрите неща, които може да направите за здравето на бебето..
  
Да се храниш добре не означава да ядете повече - или по-скоро не много повече. Ако стартирате от здравословно тегло, вие не се нуждаете от допълнителни калории по време на първото тримесечие, около 300 допълнителни калории на ден през второто тримесечие, и около 450 допълнителни калории на ден за третото. Ако сте с наднормено тегло или под нормата, ще се нуждаете от повече или по-малко калории, в зависиомост теглото, което трябва да достигнете. 

Пропуснете сушито, алкохола и меките сирена
Останете безучастни към суровата морска храна (стриди или суши), непастьоризитано мляко и сирене, направени от непастьоризирано мляко, и меки сирена като Бри и Камемберт, пастет,  и сурово или недопечено месо,  вероятен източник на бактерии, които могат да навредят на нероденото дете.

Почти всички риби имат следи от метал (methylmercury), който в големи дози се счита за вреден при развиващия се мозък на зародиша или малките деца. Препоръчваме консумацията на риба да не превишава 340 грама седмично, или около 1, 2 хапвания.

Ще се наложи да се откажете и от коктейла след работа. Пиенето на алкохол по време на бременността може да доведе до физически увреждания, неспособности за заучаване и емоционални проблеми при децата. Просто не пийте алкохол по време на цялата бременност. Намалете или пропуснете изобщо напитките с кофеин. Ако ви е трудно, направете тази крачка постепенно, за да избегнете странични ефекти като главоболието. 

Някои изследвания показват, че жени които консумират 200 или повече милиграма кофеин на ден е 2 пъти по-вероятно да пометнат, в сравнение с тези които не консумирт кофеин! Големи количества кафе могат да доведат до прекалено малко тегло на новороденото или дори до мъртво родено бебе!

В допълнение към темата с кафето,кофеин може да се открие в някои чайове, коли, други безалкохолни напитки и шоколад. Преминете към декофеинизирани напитки и сода. Още по-добре, заменете тези напитки с по-здравословни такива като обезмаслено мляко, 100% плодов сок или вода с изцеден лимон. Чаша топло мляко може да се превърне във вашето сутрешно лате. 

 

Започнете да взимате витамини и минерални добавки преди раждането

В един идеален свят - без сутрешно гадене и отвращение към храна - добре балансираната диета ще задоволи нуждата на мама от питателна храна. Но в един реален свят допълнителното набавяне на витамини и минерали е задължително условие, за да си осигурите необходиите съставки.

Уверете се, че витамините, които избирате съдържат фолиева киселина (Нуждаете се от 400 mcg на ден преди да забременеете и в самото начало на бременността, и след това поне 600 mcg) Липсата на витамин B се свързва с някои дефекти на невралната тръба като spina bifida.

Друга важна добавка, която изследователите вярват, че може да помогне да се предотвратят дефекти на невралната тръба е холинът. Нуждаете се от 450 mg холин дневно, а повечето витамини за приемане преди раждане не го съдържат. Така че трябва да си го набавите допълнително.

По-късно по време на бременността може да се нуждаете да вземете желязо или калции, за да се сигурни, че си набавяте достатъчно от тези ключови минарали. Много експерти препоръчват и взимане на витамин D по време на бременността.

Строгото вегетарианство и жените в състояние на диабет, гестационен диабет или анемия, както и тези, които са имали недоносени бебета, трябва да обсъдят с наблюдаващия лекар хранителните вещества, от които имат нужда. Сертифицирани диетолози също биха могли да ви бъдат в помощ.

Ако имате проблем с преглъщането на витамините, потърсете такива на прах и ги смесете с вода. Помнете също така, че повече не винаги е по-добре. Не приемайте мега дози витамини или минерали или витамин и билки без лекарски контрол -  може да навредите на детето. 

 

Не правете диети, докато сте бременни
Диетите по време на бременност са поемане на риск както за вас, така и за детето. Много диети могат да намалят калориите, но и запасите на желязо, фолиева киселина и др. важни витамини и минерали.

Натрупването на тегло един най-положителните знаци за здравословна бременност. Жени които хапват добре и напълняват в норма е по-вероятно да имат здрави деца. Така, че ако  хапвате свежа, здраословна храна и леко трупате килограчета, спокойно: Ще напълнеете. Само помнете, вие не хапвате наистина за двама!

 

Напълнявайте постепенно
Трябва да напълнявате най-малко през първото тримесечие (между 0.5 и 2.2 кг) и след това напълнявате с 0.5 кг на седмица през второто тримесечие. Объседете ситуацията с проследяващия бременността лекар, ако носите близнаци или имате наднормено тегло или сте под нормата в началото. В тези случай вероятно имате нужда от различно темпо на напълняване.  

Ако сте с наднормено тегло, например, целта ще бъде да добавяте по 0,25 кг на седмица през второто и третото тримесечие. Ако носите близнаци, вероятно имате нужда да добавяте повече здравословно тегло за разлика от майките, които носят едно дете. 


Хапвайте често, на малки порции, ако е удобно
Хубаво е да бъдете креативни по отношение графика на хранене по време на бременността. Ако гадене, непоносимост към храната, киселини в стомаха или разтройство прави нормалния хранителен режим неприятен, опитайте да хапвате 5-6 пъти на ден, на по-малки порциони. 

С прогресирането на бременността е съвсем нормално да имате все по-малко място в тялото за много храна. 
Ако обикновено сте гладни между традицонните хранения, ок, хапвайте, когато го почувствате. Хапването по модел, който работи за вас, ще помогне да посрещнете хранителните си нужди по време на бременността. 

Хапвайте умерено т.нар. junk food. По възможност с малко повече полезна хранителна стойност от празни калории.
Открийте и живейте с хранителния си режим в синхрон.

 

Почерпете се с нещо сладичко от време на време

Преработените храни, пакетираните снаксове, и заредените със захар десерти не трябва да са опора на вашата диета, но и не трябва да се отказвате от всички благини, само защото сте бременни. Небрежно взетата извън график бисквитка никому няма да навреди :)